top of page

Όσοι σταματούν την αγωγή, το πληρώνουν με τη ζωή τους

  • Writer: Evangelos Liberopoulos
    Evangelos Liberopoulos
  • Jun 19, 2023
  • 2 min read

Updated: Jul 6, 2023

Στη σημασία της καλής συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή που δίνει ο γιατρός, ιδίως όταν μιλάμε για παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης, αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην εκπομπή Health Matters του The Caller, επισημαίνοντας ότι “όσοι σταματούν την αγωγή τους, το πληρώνουν με τη ζωή τους”.


Είναι χαρακτηριστικό ότι έναν χρόνο μετά το έμφραγμα, 1 στους 2 ασθενείς δεν παίρνει τα φάρμακά του. “Τα φάρμακα μειώνουν τα καρδιαγγειακά συμβάματα και τους θανάτους”, εξήγησε ο ειδικός.


Λιπίδια- Οι τιμές δεν είναι ίδιες για όλους

Χάσμα τιμών υπάρχει ανάμεσα στις τιμές – στόχους των λιπιδίων ενός ανθρώπου που έχει πάθει έμφραγμα και ενός ανθρώπου που δεν έχει πάθει. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός συνεκτιμά τους παράγοντες κινδύνου, το οικογενειακό ιστορικό, την ύπαρξη η όχι διαβήτη, τυχόν παχυσαρκία και υπέρταση και θέτει έναν στόχο.


Πότε θα σκεφτούμε οικογενή υπερχοληστερολαιμία;

Αν το άτομο (πολλώ δε αν πρόκειται για παιδί) έχει πολύ υψηλές τιμές LDL χοληστερόλης. Πριν από αυτό, ο γιατρός θα πρέπει να στείλει τον ασθενή και για εξετάσεις θυρεοειδούς, γιατί ο υποθυρεοειδισμός και μάλιστα ο βαρύς, αυξάνει σημαντικά την κακή χοληστερόλη.


Α-λιποπρωτεΐνη: Το κακό “ξαδελφάκι”της LDL

Τα επίπεδα της Α-λιποπρωτεΐνης είναι καθορισμένα από τη γέννησή μας και δεν μπορούν να μεταβληθούν ούτε με δίαιτα ούτε με φάρμακα.

Αρκεί λοιπόν να τα μετρήσουμε μια φορά, ιδίως σε περίπτωση υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Αν τα επίπεδα της Α-λιποπρωτεΐνης είναι υψηλά, έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών, εξηγεί ο ειδικός.


Η LDL δεν πέφτει μόνο με τη διατροφή

Συχνά η υγειονοδιαιτητική παρέμβαση δεν αρκεί για το μείωση των τιμών της κακής χοληστερόλης, σημείωσε ο κ. Λυμπερόπουλος, προσθέτοντας ότι οι μειώσεις που μπορούμε να πετύχουμε με αυτά τα μέτρα δεν ξεπερνούν το 10-15%. Ωστόσο, νέες επιστημονικές εξελίξεις διαφαίνονται στο κοντινό μέλλον- καθώς “όλες οι νέες φαρμακευτικές τεχνολογίες δοκιμάζονται πρώτα στα λιπίδια. “Γιατί χωρίς λιπίδια, δεν υπάρχει εγκεφαλικό και το εγκεφαλικό είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο”, εξηγεί ο ειδικός, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμη και στο gene editing το οποίο χαρακτήρισε “το μέλλον στην αντιμετώπιση των λιπιδίων”.


Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:



 
 
bottom of page